Lanţeta de
transvazare este un instrument util pentru luarea larvelor din fagurii cu
puiet. Aceste larve trebuie să aibe cel mult 12 ore. Mutarea acestora se
face în botci.
Botcile artificiale au rol de bază pentru
creşterea botcilor.
Există diferite modele de botci, unele au
picioruş
de plastic ce se introduce în orificiile făcute în
şipcile de creştere, altele au şurub, etc. Ele pot să fie
reutilizate după curăţarea şi dezinfectarea prin fierbere
datorită faptului că sunt construite din material plastic rezistent.
Ramele cu şipci pentru botci au
dimensiunea celor din stup dar au pereţii laterali mai groşi şi
străbătuţi de 3-4 canale în care vor intra şipcile cu
botci. Ele sunt croite din scândură subţire cu grosimea de 10mm. Ele
au 12-14 orificii în care se fixează picioruşele botcilor
artificiale.
Nucleele de
împerechere servesc la împerecherea mătcilor eclozionate. Ele se
clasifică în funcţie de mărimea lor astfel: nuclee mari ce
conţin câte 2-3 rame STAS de stup orizontal sau multietajat, fixe sau
pliabile), nuclee mijlocii care conţin 2-3 rame de magazin, nuclee mici ce
conţin rame reprezentând 1/2, 1/4 sau 1/8 din rama de stup orizontal sau
multietajat şi micronuclee ce conţin în jur de 10g albine fiecare.
Nucleele de
împerechere sunt construite din lemn sau poliestiren expandat. Feţele
nucleelor cu mai multe compartimente sunt vopsite cu culori diferite sau
marcate cu semne distincte, cu diferite figuri geometrice pentru a se evita
rătăcirea mătcilor.
Pentru extragerea şi prelucrarea mierii
şi păstrarea acesteia se folosesc diferite utilaje. Acestea sunt:
cuţitul de decăpăcit, furculiţa, masa pentru
descăpăcit, tava, extractorul, strecurătoarea pentru filtrat
mierea şi maturatorul.
Cuţitul de
descăpăcit este confecţionat din tablă ascuţită
de inox, cu lama lungă de 220 mm, lată de 45 mm, cu grosimea
redusă la 3 mm, cu marginile bine ascuţite, conform STAS nr. 4188 /
53 şi se foloseşte pentru înlăturarea căpăcelelor de
ceară de pe celulele fagurilor cu miere.
Furculiţa de descăpăcit este
utilizată pentru eliminarea căpăcelelor de ceară de pe
celulele pline cu miere ale fagurilor, în special a celor care au
suprafaţa neuniform căpăcită. Ea poate să fie
confecţionată din aluminiu turnat cu ace din oţel, din tablă
de inox de 2 mm cu ace de oţel şi mâner de lemn, din tablă de
inox ştanţată.
Există şi furculiţă
electrică pentru descăpăcit ce are în interiorul ei o
rezistenţă electrică prevăzută cu termostat pentru
păstrarea unei temperaturi constante. Furculiţa de descăpăcit
se compune dintr-un mâner de lemn sau material plastic, indiferent de model.
Tava şi masa
de descăpăcit pot să fie confecţionate din inox. Tava are
pereţii oblici, fundul are o sită de sârmă cu ochiuri de 2 mm
sau ciur din inox cu rol de a opri căpăcelele de ceară şi a
lăsa să se acumuleaze mierea pe fund pentru ca mai apoi să
curgă printr-un tub de scurgere în recipientele destinate maturării
şi filtrării.
Masa de
descăpăcit este compusă dintr-un schelet de lemn, cu un seratar
în interior, cu fundul din plasă metalică. Deasupra scheletului
există un stelaj demontabil. Mărimea stelajului e dată de
capacitatea extensorului.
Extractorul se foloseşte pentru extragerea
mierii din faguri cu ajutorul forţei centrifuge fără a deteriora
structura fagurilor prin tăiere sau strivire. Acest principiu a fost descoperit
în anul 1865 de Hruşca şi se foloseşte şi în prezent. S-au
schimbat doar tipurile de centrifugă. În funcţie
de poziţia
ramei faţă de centul centrifugei aceasta poate să fie
radială, cu rama aşezată pe speteaza inferioară şi
superioară, tangenţială când faţa fagurelui e
perpendiculară cu centrul acesteia.
Strecurătoarea
pentru filtrat mierea este utilizată la extragere şi pentru
strecurarea mierii de impurităţile de ceară şi
păstură. Este confecţionată din tablă albă
şi sită dublă. Prima sită are ochiurile mai mari, pentru
reţinerea bucăţilor mari de ceară. A doua sită are
ochiuri mai mici pentru reţinerea bucăţilor fine de ceară
şi păstură.
Maturatorul este un vas folosit pentru
limpezirea şi păstrarea mierii. El este confecţionat din
tablă albă sau inox, având o capacitate de 150-200 l, pentru
douăzeci de familii de albine. Este prevăzut şi cu robinte
pentru scurgerea mierii maturate în recipiente destinate păstrării
sau transportului.
Utilajele pentru
condiţinarea cerii sunt: topitorul solar, topitorul de ceară cu aburi
şi presa de ceară.
Topitorul solar este un dispozitiv care cu
ajutorul energiei solare pe timpul verii topeşte ceara conţinută
în faguri şi căpăcele. Este compus dintr-o cutie de lemn sau
metal, un capac cu geamuri de sticlă şi o tavă metalică
prevăzută cu un sistem de filtrare şi un jgheab mobil. Prin
utilizarea topitorului de ceară solar se obţine o ceară
curată, gălbuie, plăcut mirositoare, de calitate
superioară.
Topitorul de ceară cu aburi este folosit
la prelucrarea materiei prime ce are un conţinut bogat în ceară. Este
un dispozitiv compus dintr-un vas de tablă, cu pereţi dubli şi
este acoperit cu un capac care se fixează etanş de pereţi. În
spaţiul dintre pereţi se toarnă apă care prin fierbere
provoacă aburi ce topesc ceara. Interiorul vasului are o sită pe
care se fixează fagurii de topit şi care va reţine boştina
şi celelalte resturi care rămân în urma prelucrării acestora
(sârme, resturi de lemn, etc.).
Presa de ceară se compune dintr-un
cleşte montat pe patru picioare. Cu ajutorul acestui dispozitiv, un
săculeţ în care se găsesc resturi de faguri topiţi este
presat. Există mai multe tipuri de prese ca de exemplu: Rooth, Temnov,
etc.
Există utilaj
şi pentru recoltarea lăptişorului de matcă. Pentru o
producţie mică se utilizează o spatulă de lemn sau plastic,
iar pentru o mare producţie, o pompă sau trompă de vid.
Utilajele pentru
colectarea şi condiţionarea polenului se aplică la urdiniş
sau sub capacul stupului. Ele sunt dispozitive ce ajută la desprinderea
polenului de pe picioarele albinelor. Colectorul este alcătuit dintr-un
corp, o placă activă, capac şi acoperiş de pânză.
Uscătorul de
polen e compus dintr-un cazan cilindric de tablă, structurat pe trei
compartimente, un stelaj cu patru etaje, un capac şi suporţi de
susţinere.
Pentru o bună
desfăşurare a lucrărilor apicole sunt necesare diverse
construcţii precum: camera de lucru sau laboratorul apicol, centrala
pentru extragerea şi condiţionarea mierii, depozitul de faguri,
magazia, cabane.
Camera de lucru sau laboratorul apicol trebuie
să fie un spaţiu luminat. Aici se desfăşoară
activităţi precum montarea şi repararea stupilor, montarea
ramelor, fixarea fagurilor artificiali.
Centrala pentru
extragerea şi condiţionarea mierii necesită spaţiu pentru
depozitarea corpurilor pline de miere, pentru camera termostat, blocul de
descăpăcire, extracţie, depozitarea magazinelor extrase.
În stupinele mari
se păstrează faguri de rezervă în camere speciale, ferite de
dăunători.
Magazia este locul
unde se păstrează zahăr, ceară, faguri artificiali, rame,
cuie, sârmă, medicamente. Magazia e prevăzută cu rafturi.
Cabana pentru stupăritul pastoral e
utilizată în stupinele mici. Este confecţionată din panouri
demontabile din scânduri de lemn sau bucăţi de placaj, PFL.
Este utilizată
pentru extragerea mierii şi depozitarea diferitelor unelte, precum şi
pentru cazarea apicultorului pe timpul pastoralului.
Cortul apicol este utilizat la examinarea
coloniilor de albine în perioadele în care este pericol de furtişag sau la
adăpostirea apicultorului pe timpul efectuării pastoralului.
Organizarea unei
stupine are ca punct de plecare procurarea de stupi, familii de albine, tot
felul de echipamente şi materiale apicole.
Apicultura aduce
multe satisfacţii îndrăgostiţilor de albine. Doar ei se pot
bucura de avantajele materiale dobândite datorită aceastei pasiuni.
Cei care văd
albinăritul doar ca pe o afacere eşuează.
Îndrăgostiţii de stupărit sunt
oameni de toate vârstele. Ei au ca punct de plecare iubirea faţă de
albine, micile vietăţi atât de perfecte în tot ceea ce sunt şi
ceea ce fac.
„Înţelepciunea
este în faţa omului priceput, dar ochii nebunului o caută la
capătul pământului.“ (Proverbe, Ghicitori, Zicători, Steaua
Nordului, Constanţa, 2008, pag. 138) Stupăritul ascunde
înţelepciune, trudă şi pasiune.
Ce superb spectacol
întâlnesc apicultorii în stupina lor în fiecare primăvară când
temperatura permite ieşirea albinelor din stup!
O plimbare în
mijlocul naturii, acompaniat de zumzetul albinelor, de priveliştea jocului
plin de bucuria vieţii este cel mai frumos dar pentru un apicultor.
Câtă
viaţă e în fiecare stup indifernt de anotimp, câtă organizare
şi perfecţiune!
Albinăritul
este îndeletnicirea care stabileşte între om, insectele cele mai perfecte
şi natură cea mai strânsă legătură. Nu există
ceva mai frumos decât misterul naturii, indiferent de anotimp, mister parfumat
de zumzetul şi viaţa plină de înţelepciune a albinelor.
Mulţumirea de
sine a iubitorilor de albine vine odată cu rezultatele muncii lor.
Aceste rezultate se
datorează faptului că ei pun suflet în tot ceea ce fac.
Pe lângă acest
suflet cald destinat pasiunii lor, ei sunt atenţi ca stupina lor să
fie dotată cu inventarul şi construcţiile apicole necesare.
Note:
122 I.
Barac, N. Foti, Al. Popa, E. Sănduleac, Creşterea albinelor, ed.
Agro-Silvică, Bucureşti, 1965, pag. 102
123 I. Barac, N. Foti, Al. Popa, E. Sănduleac, Creşterea albinelor, ed.
Agro-Silvică, Bucureşti, 1965, pag. 102
Pr.
Ion Turnea